WALTER NIKKELS EENWERK OTHER WORK MEERWERK

21 September until 16 November 2024 

EENWERK toont typografisch werk van Walter Nikkels voor het Stedelijk Museum Amsterdam, meer werk en nooit eerder getoond vrij werk. 

KONINGINNEWEG 176, Amsterdam

Walter Nikkels is een meester in de typografie. Hij ontwikkelde een volstrekt eigen, typografische beeldtaal. De experimentele composities voor de Stedelijk Museum uitnodigingskaarten zijn pure poëzie. 

De publicatie WALTER NIKKELS’ DENKWERK is ter inzage bij EENWERK. 

Het boekwerk is vanaf medio oktober 2024 verkrijgbaar. 

RUDI FUCHS OVER WALTER NIKKELS 

Typografie, het bepalen van de plaats van woorden en afbeeldingen op de bladzijde en het onderbrengen ervan in een visueel ritme, heeft iets intiems – zoals het openvouwen van een boek intiem is en voor mijn oog alleen. Door de typografie worden letters en woorden achter elkaar en onder elkaar gezet, daartussen heeft de afbeelding haar bescheiden plaats, en de heldere vorm van de letters en de woorden en de afbeeldingen dragen, op die manier, bij aan de vorm van de betekenis. De typografie toont de woorden of, zou ik zeggen, de typografie brengt de woorden dichterbij, zodat ze gelezen kunnen worden. Walter Nikkels is hierin een meester. Met het materiaal gaat hij heel voorzichtig om; dat kan men zien, dat is zijn karakter. Een keer, een tocht door de Povlakte in de winter. In de vroege morgen was er nog mist. Later brak de zon door. De eenzame boerderijen lagen in fijn, gefilterd, verstuivend licht. Aan de zonzijde waren de muren helder roze; de schaduwzijde was niet veel donkerder en het roze bijna zo helder. Toch tekenden beide kanten zich scherp af. Zo eenvoudig precies en fijnzinnig in de fundamentele verhoudingen is ook de typografie van Walter Nikkels. 

Walter Nikkels (*1940) studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, aan de Akademie der Bildenden Künste München en aan de Accademia di Brera in Milaan. In München volgde hij tevens colleges kunstgeschiedenis en theologie. Belangrijk was zijn samenwerking met museumdirecteur Rudi Fuchs bij het Van Abbemuseum Eindhoven en later bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Nikkels werkte ook mee aan vele internationale tentoonstellingen. Hij maakte deel uit van het tentoonstellingsteam bij ‘documenta 7’ (1982) en bij ‘Bilderstreit’ (1989), waarvoor hij het nu iconische logo ontwierp. Het museum Kurhaus in Kleef werd naar zijn ontwerp verbouwd. Hij was hoogleraar ‘Entwurf und Schriftentwicklung’ aan de Kunstakademie Düsseldorf (1986–2005). In 2013 verscheen een uitgebreide monografie over zijn werk: Walter Nikkels, depicted, abgebildet, afgebeeld. Hij ontving in 1982 de H.N. Werkmanprijs van de stad Amsterdam en in 1989 de Charles Nypels prijs voor zijn typografisch oeuvre. Walter Nikkels woont en werkt in Dordrecht. 

TENTOONSTELLING GEÏNITIEERD DOOR JULIUS VERMEULEN