Wim Crouwel overleden

19 September 2019 

Donderdag 19 september 2019 overleed Wim Crouwel op 90-jarige leeftijd

19 september 2019

Donderdag 19 september 2019 overleed Wim Crouwel op 90-jarige leeftijd, de illustere naamgever van ons instituut. Hij was een van de belangrijkste Nederlandse grafisch ontwerpers van de twintigste eeuw.
Crouwel ontving vele prijzen en onderscheidingen gedurende zijn indrukwekkende carrière; in juli 2019 kreeg hij nog de prestigieuze Amerikaanse Type Directors Club Medal (New York) voor zijn letterontwerpen.
Naast zijn ontwerpersloopbaan vervulde hij vele andere rollen voor het vakgebied, onder meer die van hoogleraar, lector, museumdirecteur en organisator.
Wim Crouwel volgde van 1946 tot 1949 zijn opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Academie Minerva in Groningen. Later volgde hij lessen typografie aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs, de huidige Gerrit Rietveld Academie, in Amsterdam. Zijn loopbaan startte Crouwel als tentoonstellingsontwerper, en in 1963 was hij een van de oprichters van het multidisciplinaire ontwerpbureau Total Design, dat ondermeer volledige huisstijlen verzorgde.
Crouwel werd bekend door zijn vele ontwerpen voor het Stedelijk Museum waarvan hij bijna 25 jaar de huisontwerper was, en voor het Van Abbemuseum. Met het New Alphabet uit 1967 en met de cijferpostzegels (met een looptijd van 1976 tot 2002) en diverse telefoonboeken. Zijn ontwerpen waren altijd functioneel en zakelijk, en gebaseerd op een grid.
Recent is er veel aandacht voor het oeuvre van Crouwel. De documentaire Wim Crouwel Modernist ging op zondag 15 september in première en wordt uitgezonden op 26 september bij AvroTros op NPO2, en op 28 september opent in het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling Wim Crouwel: Mr. Gridnik.